Stilte tijdens de studieweek

Het is meivakantie, maar toch kozen ruim 100 leerlingen van scholengemeenschap Winkler Prins ervoor om deze week naar school te gaan.

De school heeft haar deuren voor de eindexamenkandidaten geopend, zodat ze in alle rust kunnen studeren of extra oefenen in de vakken waar ze moeite mee hebben.

“We organiseren nu al een paar jaar de Lenteschool in de meivakantie, voor leerlingen die op doubleren staan of zich willen voorbereiden op het eindexamen,” vertellen Angela Jansen en Pieterdine Schilthuis, coördinatoren van de studieweek. “We merken dat leerlingen flink vooruit gaan als ze een week lang geconcentreerd bezig zijn en extra hulp krijgen op de vakken waar ze niet zeker over zijn.”

“In dit coronajaar organiseren we het een beetje anders. Leerlingen die niet voor hun eindexamen zitten maar wel achterstanden wilden wegwerken, konden eerder al meedoen aan de Winterschool. Daarna konden ze gebruik maken van online ondersteuning die we vanuit de school hebben geregeld. Deze studieweek in de meivakantie is dus exclusief voor examenkandidaten. Niet verplicht, wel sterk aangeraden.” Leerlingen van alle deelscholen hebben gebruik gemaakt van het aanbod.

In de kantine is het doodstil; hier zitten de jongeren die in alle rust zelfstandig aan het werk zijn. In de lokalen blokken leerlingen intensief op één of twee vakken waar ze nog niet zeker over zijn. Lukt het even niet, dan kunnen ze de aanwezige vakdocenten en -studenten om hulp vragen. Na elk blok van anderhalf uur is er een pauze. “Dan verwennen we de leerlingen een beetje,” vertellen Angela en Pieterdine. “Ze krijgen fruit, koffie of thee en een lekkere koek. Voor de lunch zijn er broodjes ham en kaas. Ze werken hard en de sfeer is goed. Een beetje vertroetelen mag dan wel, toch?”

RTV Noord kwam langs om te kijken hoe het de leerlingen beviel. Je ziet en hoort het in dit filmpje.