Resultaat actiedag voor Oekraïne 22 april 2022!

Weten jullie het nog? Onze fantastische actiedag voor Oekraïne op 22 april, waarop we maar liefst € 15.000 hebben opgehaald met elkaar. Een prachtig resultaat. We willen nu graag met jullie delen wat we met dit geld hebben gedaan. We wilden het geld niet op ‘de grote hoop’ van giro 555 zetten, maar willen écht iets doen voor de scholen in Oekraïne. Maar wat en hoe?

90 refurbished Chromebooks gekocht

Maar de grote vraag was: waar hebben deze scholen behoefte aan? En hoe krijg je het daar? Via de Lions Club Veendam zijn we in contact gekomen met Maus Westerbaan voor advies en begeleiding. Via hem kwamen we in contact met Natalia, een van origine Oekraïense docent Engels uit Hardenberg. Zo hoorden we dat er behoefte is aan nieuwe laptops. Daar kwam weer het wereldwijde netwerk van de Lions Clubs van pas. Want via de Lions Club Lviv kwam Winkler Prins in contact met 4 scholen in Lviv en één school in Dubye en één school in Krotoshyn, twee plaatsen net buiten Lviv. Op één van die scholen werkt de schoonzus van Natalia als docent. Naar aanleiding van dit goede idee, hebben we 90 refurbished Chromebooks gekocht bij Vos Comtronics en deze laten omstickeren met Oekraïense letters.

Hoe krijg je de Chromebooks in Oekraïne?

Echter is het niet zo makkelijk om ‘even’ naar Oekraïne te rijden met 90 laptops in je kofferbak. De Lions Club Hardenberg had al een keer, met hulp van Natalia, hulpgoederen, als veldbedden en dekens, gestuurd en dus ervaring met vervoer naar Oekraïne. Dankzij hun ervaring wisten we wat we konden verwachten en konden we alle douanedocumenten van tevoren goed regelen. Ook besloten we om de Chromebooks in een auto te vervoeren en niet in een vrachtwagen. Want deze staan over het algemeen langer bij de grens om door de douane te komen!

Een 1.500 kilometer lange reis

De Chromebooks begonnen hun lange reis, van maar liefst 1.500 kilometer mét drie overdrachten, vanuit Ommen naar de eerste stop in Balinek (aan de Poolse grens). Daar nam de contactpersoon van de Lions Club Balinek de 90 laptops over voor de tweede etappe. Zij hebben de laptops verder gereden door Polen naar de Oekraïense grens.

Leuk weetje: de vervoerder had een door politie ondertekende brief mee dat de laptops niet gestolen waren, maar echt aangekocht.

Alle Chromebooks goed aangekomen

Bij de Oekraïense grens aangekomen, werden de laptops overgedragen aan de Lions Club Lviv. Zij namen de laatste etappe voor hun rekening en brachten ze naar de scholen. Alle laptops zijn inmiddels afgeleverd, met een vertaalde brief van onze bestuurder Ferdinand Vinke erbij. De docenten en leerlingen zijn er heel erg blij mee, hebben ze door middel van filmpjes laten weten!

Contact met Oekraïense leerlingen

Leuke afsluiter: we gaan binnenkort contact leggen tussen de leerlingen van de scholen in Oekraïne en een aantal leerlingen van WP om digitaal kennis met elkaar te maken, in het kader van burgerschap.