Winkler Prins ontvangt leerlingen en docenten uit Canada

Winkler Prins in Veendam heeft de afgelopen week een groep van 24 leerlingen en 3 docenten ontvangen van de middelbare school Kelowna Secondary School uit Canada. Het programma van de uitwisselingsweek stond in het teken van cultuur, geschiedenis en uiteraard het herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

Vrijheid en herdenken
Martijn Visscher, docent economie en Coördinator Canada Exchange bij Winkler Prins, vertelt enthousiast: “We kijken terug op een geweldige week. Mooi om te zien dat de contacten tussen beide scholen weer geïntensiveerd zijn door het persoonlijke contact en dat de vriendschappen tussen de leerlingen verder gegroeid zijn. Tijdens de uitwisselingsweek hebben we gekozen voor het thema ‘vrijheid en herdenken’. Zo liepen de leerlingen mee in de stille tocht op 4 mei, werd er namens de school een krans gelegd en leverde de groep een bijdrage aan de herdenkingsdienst in de Grote Kerk in Veendam. Ook hebben we met de hele groep voormalig kamp Westerbork, het Bevrijdingsbos en het Bevrijdingsfestival in Groningen bezocht. Vooral kamp Westerbork maakte veel indruk op de leerlingen”.

Ontvangst door college van B & W
Aan het begin van de uitwisselingsweek werd de groep hartelijk ontvangen door het college van B & W in de raadzaal van het gemeentehuis in Veendam. Martijn Visscher licht verder toe: “In het gemeentehuis kreeg de groep een presentatie over de gemeente Veendam. Zo kregen de leerlingen een goed beeld van onze regio. Naast het bezoek aan het gemeentehuis zijn we ook op excursie geweest naar Groningen en Amsterdam. Andere hoogtepunten waren een bikeclinic bij wielervereniging Stormvogels in Veendam en een kennismaking met de Veendammer hulpdiensten waaronder de politie en de brandweer. De laatste twee dagen van de uitwisselingsweek gingen de leerlingen op pad met hun gastgezinnen. Ieder had zo een eigen programma bedacht zoals een bezoek aan Waddeneilanden, pretparken of familie. De week werd afgesloten met een gezamenlijke barbecue met alle leerlingen, docenten en hun gastzinnen”.

Het bezoek van de Canadezen maakt deel uit van een 3-jarig uitwisselingsprogramma. In het voorjaar van 2025 brengen de Nederlandse leerlingen een bezoek aan Kelowna, waarmee het traject wordt afgesloten.