Viva la Frida!

Viva la Frida!

De eerste kennismaking met het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo begon voor de bovenbouw met het bekijken van de film Frida in theater Van Beresteyn.

Havo 5 en VWO 6 op bezoek in het Drents Museum in Assen

Op maandag 14 en 21 maart hebben leerlingen uit Havo 5 en VWO 6 voor de vakken Aardrijkskunde, Maatschappijwetenschappen en Beeldende Vorming, een bezoek gebracht aan de tentoonstelling Viva la Frida! in het Drents Museum in Assen. Het leven van Frida Kahlo is rijk aan verhalen. Verhalen over haar biografie, over haar geboorteland Mexico, haar ervaringen in Amerika en politieke en maatschappelijke betrokkenheid. Deze verhalen vormden een uitgelezen kans om vakoverstijgend te leren via de kunst.

Het leven van Frida Kahlo

De leerlingen werden op stand ontvangen in de rijk gedecoreerde Statenzaal van het Drents Museum en kregen daar een boeiend verhaal te horen over het leven en werk van Frida Kahlo aan de hand van schilderijen, filmfragmenten en jeugdfoto’s. Al snel bleek hoe vooruitstrevend Frida Kahlo was in denken en haar keuze voor mode en hoeveel ze heeft meegemaakt. Daarna brachten de leerlingen een bezoek aan de tentoonstelling en moesten daar op zoek naar details uit de verschillende schilderijen. In de zaal werd de autobiografie van de kunstenares verdiept aan de hand van wat de leerlingen zagen. Dit waren niet alleen schilderijen, maar ook talloze foto’s, schetsen, sieraden en kenmerkende kleurrijke Mexicaanse mode.

Ook Havo 3 en VWO 3 maakten kennis met Frida

Op maandag 28 en dinsdag 29 maart zijn de leerlingen uit Havo 3 en VWO 3 in hun voetsporen, ook naar de tentoonstelling geweest. Dit keer voor het vak Beeldende Vorming. Ook de leerlingen uit de derde klas kregen een inleidend verhaal in de Statenzaal te horen, maar ze volgden ook een praktische workshop in het atelier van het museum, waarbij ze net als Frida Kahlo bezig gingen met hun passies en hobby’s. In de zaal kregen de leerlingen achtergrondinformatie over verschillende werken, waardoor ze beter gingen begrijpen wat ze precies zagen. Om oog in oog te staan met wereldberoemde originele kunstwerken is ook zeer leerzaam voor het zelf maken van beelden. In de klas hebben sommige leerlingen dan ook portretten geschilderd naar aanleiding van het werk van Frida Kahlo.

Een zeer geslaagd uitje, dat smaakt naar meer

Al met al was het zeer de moeite waard om via de kunst van Frida Kahlo te leren voor verschillende vakken. Het busritje van een half uur maakte op sommigen ook veel indruk en deed leerlingen fantaseren over een volgend uitstapje… Misschien Parijs mevrouw, of Mexico?