Tristan in nationaal science team EUSO

Tristan van der Beek uit vwo 5 heeft een plek veroverd in het team dat Nederland vertegenwoordigt op de European Union Science Olympiad (EUSO) later dit jaar. Een geweldige prestatie!

Ben je geïnteresseerd in biologie, scheikunde en natuurkunde? Zit je in de bovenbouw havo of vwo en volg je een natuurprofiel? Hou je van practica? Werk je graag in een team? Zou je wel eens een dag willen werken op een universiteit of hogeschool? Wil je kans maken op een unieke week in het buitenland? Op al deze vragen antwoordde Tristan van der Beek (16 jaar) uit vwo 5 volmondig “Ja!”.

Van IJSO naar EUSO

In schooljaar 2018-2019 was hij al doorgedrongen tot de landelijke finale van de Internationale Jeugd Science Olympiade (IJSO), maar behoorde hij niet tot de leerlingen die aan de internationale eindstrijd mochten meedoen. Dat corona ook positieve gevolgen kan hebben, blijkt uit het feit dat alle finalisten van de Internationale Jeugd Science Olympiade uitgenodigd werden voor de landelijke finale van de European Union Science Olympiad (EUSO) die op 31 maart 2021 werd gehouden. Tristan was één van die tien deelnemers. De beste zes zouden worden geselecteerd voor het nationale team, dat Nederland bij de EUSO-2021 vertegenwoordigt.

Tristan werd vierde en stelde daarmee een plek in team Nederland veilig. Een geweldige prestatie! Daar ging wel een grondige voorbereiding aan vooraf. Hij bestudeerde eerdere jaargangen van de nationale en internationale EUSO en deed samen met zijn begeleider Jack Horst, Technisch Onderwijs Assistent (TOA) op scholengemeenschap Winkler Prins, verschillende practica en experimenten. Ook kreeg hij hulp van zijn opa, die voor zijn pensionering docent natuurkunde was op Winkler Prins.

Tristan in nationaal science team

Op naar Hongarije

Vooralsnog is het de bedoeling European Union Science Olympiad fysiek in Hongarije te houden. Maar mocht dat vanwege de pandemie niet mogelijk zijn, dan wordt een online alternatief georganiseerd.