Theaterworkshop Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen

Elk jaar zijn er circa 125 dodelijke slachtoffers en meer dan 3500 gewonden als gevolg van alcohol of drugsgebruik in het verkeer. Hiervan is een groot gedeelte jonger dan 24 jaar!

Theaterworkshop op 31 mei

Het ZAT Projectenbureau heeft in samenwerking met de Verkeerswijzer Groningen en onze school de theaterworkshop Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen (VUVT) ontwikkeld. Op dinsdag 31 mei deden meer dan 300 leerlingen uit klas 3 mee aan deze workshop.

Doel

Met deze actie hopen we onze leerlingen bewust(er) te maken van de risico’s en de gevaren van alcohol/middelen (drugs en lachgas) in het verkeer. Door de alcohol en/of drugs word je overmoediger  en denk je dat je veel meer kunt, maar eigenlijk worden je reflexen trager.

Interactieve theatervorm

De workshop is opgezet als interactieve en confronterende theater met professionele acteurs en een presentatrice. De leerlingen zagen door praktijkgerichte scènes wat er gebeurt. Zij waren de ‘regisseur’ van de scènes en konden dus hun eigen ervaringen gebruiken en verwerken. Ook deden ze mee aan een Alcohol Afval Quiz vol stellingen en vragen, werden de reacties getest met zogenaamde ‘alcoholsimulatie brillen’ tot een sterkte van 1.5 promille en zagen ze verschillende videoclips met indrukwekkende en confronterende beelden van jongeren die slachtoffer zijn geworden door rijden onder invloed.