Leerlingen Winkler Prins te horen in voorstelling Vanhier

Vijf leerlingen van Winkler Prins Veendam zijn op 25 mei te horen in de voorstelling Feij. Zij zijn gevraagd naar hun toekomstideeën en hoe het is om in Veendam op te groeien. Extra bijzonder: de locatie. De voorstelling – een audiovertelling – vindt namelijk plaats in een rijdende, historische STAR-trein.

De trots en hartstocht van de Veenkoloniën
Feij is één van de drie voorstellingen die samen Vanhier vormen. Vanhier speelt zich af op drie locaties in de Veenkoloniën in het laatste weekend van mei. In dat weekend klinkt volop muziek en spelen verhalen Vanhier. Drie voorstellingen over de trots en hartstocht van de Veenkoloniën. Over de mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven. De vijf leerlingen – 16 en 17 jaar oud, vwo’ers en vmbo’ers – vertellen hoe het voor hen is om in Veendam op te groeien. “We hebben ze gevraagd wat het betekent om Vanhier te zijn”, zegt regisseur Tamara Schoppert. “Wat is er mooi hier? En wat is minder mooi? Blijf je of ga je? En waarom zou je willen blijven, of waarom juist niet?”

Te horen in groter verhaal
Die gesprekken zijn opgenomen en flarden daarvan komen terug in de audiovertelling Feij. Daarin gaat de tijd terug naar 1930. Feij groeit op in Veendam en doet zwaar werk in Strokartonfabriek De Vrijheid. Hij wisselt brieven uit met zijn broer die vertrokken is naar Zuid-Amerika, op zoek naar een beter leven. Het zet Feij aan het denken: gaat hij zijn broer achterna of blijft hij om er hier iets van te maken? Het verhaal is verder ingesproken door acteur Joeso Peters. “We blikken terug op de geschiedenis, maar vertalen dat ook naar het nu en naar de toekomst”, zegt Tamara. Die rol is weggelegd voor de jongeren van Winkler Prins Veendam.

Waar en wanneer?
De voorstelling Feij is op zaterdag 25 mei te bezoeken. Dit kan om 11.00 uur of om 14.30 uur. Kaarten zijn hier verkrijgbaar. Voor jongeren geldt een aangepast tarief.