Leerlingen basisscholen ‘Proeven en Proeven’ tijden Talentcollege

Vorige week ontving onze school 25 leerlingen uit groep 7 en 8 van diverse basisscholen uit Veendam en omgeving voor een Talentcollege ‘Proeven en Proeven’.

De jongens en meiden gingen van start met Experiment 101; een wit poeder X mengen met een vloeibaar ingrediënt Y waardoor een dikke, gladde gele massa ontstond. Na nog een aantal handelingen en het toevoegen van ingrediënt Z was daar een zéér smaakvol eindresultaat: zelfgemaakte PUDDINGbroodjes! Een mooie beloning voor het uitvoeren van een uitdagend experiment die de leerlingen zich goed lieten smaken.

Nieuwsgierig begonnen de leerlingen met de 2de proef waarbij ze allemaal een labjas aan mochten trekken. Hilarisch! Als echte onderzoekers gingen de leerlingen aan de slag in het laboratorium om te kijken in welke groente of fruit de meeste vitamine C zit. Broccoli, spruitjes, rode paprika’s, kiwi’s en aardappels werden in de centrifuges tot sap geperst. Het geperste sap werd toegevoegd aan een reageerbuisje met blauwe vloeistof. Deze blauwe vloeistof ontkleurt door vitamine C. Zo ontstonden er vele kleurrijke reacties in het lab van Winkler Prins. De leerlingen waren zichtbaar onder de indruk van hun eigen verborgen talent. Topmiddag!