Excursie Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Vorige week woensdag zijn drie klassen Havo 3 naar Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest. Voor enkelingen was dit al bekend terrein, want ook op de basisschool staat Westerbork op de kaart. Toch blijft het belangrijk om met de vakken geschiedenis en maatschappijleer aandacht te blijven vragen voor onrecht, racisme, discriminatie en uitsluiten van groepen mensen. En al is het verhaal van de Holocaust (Jodenvervolging) vaak verteld, het blijft helaas tot op de dag van vandaag actueel. Zo lang dit soort wreedheden tegen mensen blijven bestaan, willen we dit onder de aandacht van leerlingen blijven brengen.

Zoekopdracht en documentaire

Met twee bussen van Deiman vertrokken we om 12:00u richting Hooghalen (Herinneringscentrum Kamp Westerbork). Daar aangekomen werden we ingedeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een zoekopdracht in het museum. De andere groep keek naar een documentaire over een overlevende van de Holocaust. Haar verhaal maakte veel indruk. Het besef dat 100.000 Joden en Roma/Sinti uit Nederland werden weggevoerd om nooit meer terug te keren blijft een onvoorstelbaar bruut en onmenselijk fenomeen.

Wandeling over het terrein

Hierna was het tijd om met de gidsen het terrein over te gaan. We deden dit met de hele groep lopend, een mooie wandeling van een halfuur. De gidsen waren uitstekend en de beelden van de omgeving werden aangevuld met anekdotes en verhalen. Indrukwekkend!

Leerzame en mooie middag

Na de wandeling terug vertrokken we om circa 17:00 met de bus en kwamen we rond 18:00 aan bij het Henk Nienhuis Stadion in Veendam.

Al met al een mooie en leerzame middag. Een prachtige oefening voor de excursie naar Parijs die over twee weken gaat plaatsvinden.