Crowdfunding voor kunstwerk Jan van der Zee

Het kunstwerk van De Ploeg-kunstenaar Jan van der Zee in de oude Winkler Prins-school in Veendam was bijna gesloopt. Nog steeds is de toekomst van de muurschildering niet zeker. Heemschut Werkgroep Monumentale Kunst start een crowdfunding om het kunstwerk veilig te stellen.

Crowdfunding om kunstwerk veilig te stellen
Het voorste deel van de oude school is al gesloopt. De graafmachines stonden klaar om het achterste gedeelte, waar het kunstwerk zich bevindt, te slopen. Gemeente Veendam heeft na onderzoek besloten de muurschildering niet te bewaren, omdat de kosten te hoog zouden zijn en het werk te kwetsbaar. Zij schatte dat de operatie zeker 100.000 euro zou kosten. Heemschut denkt dat het voor minder kan. Voor de crowdfunding streven we naar ca. 50.000 euro.

De gemeentes heeft voorvechters, waaronder de kleindochter van Van der Zee, tot 2 april gegeven om met een plan voor behoud te komen. Hoewel schadeloos verplaatsen niet makkelijk zal zijn, denkt Heemschut dat het zeker kan. Het kunstwerk moet losgezaagd worden en uit het pand worden getild. Een nieuwe locatie is er mogelijk al: het Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-Den Hoorn.

Over het Kunstwerk van Jan van der Zee
Jan van der Zee (1898-1958) was onderdeel van de kunstenaarsgroep De Ploeg. De Ploeg werd door jonge Groningse kunstenaars opgericht in 1918 en maakte in de jaren ’20 vooral expressionistisch en impressionistisch werk.

Van der Zee maakte de muurschildering in Veendam in 1958 en kreeg de opdracht in het kader van de 1,5%-regeling: een overheidsregeling uit 1952 die ervoor zorgde dat 1,5% van de totale bouwsom van overheidsgebouwen werd besteed aan kunst. Het werk in Veendam is dan ook een prachtig voorbeeld van kunst uit de wederopbouwperiode.

De schildering bestaat uit 3 delen, die het vooruitgangsoptimisme goed in beeld brengen: in het linker deel staat de natuur centraal, in het rechter de techniek. Het midden verbindt de panelen met elkaar.

Doneren
Doneren kan via deze betaallink of door een donatie over te maken naar Bond Heemschut, NL10 RABO 0146 6620 32, onder vermelding van ‘Red Kunstwerk van der Zee Veendam’.  

Bron: erfgoedvereniging Heemschut