Update – Ongelukkige momentopname

De foto in de examenbijlage bij het Dagblad van het Noorden van 13 juni 2019 waarop het lijkt alsof een leerling van onze school de Hitlergroet brengt, is een ongelukkige momentopname. Daarvan zijn wij overtuigd geraakt na een aantal goede gesprekken met de leerling en zijn ouders. 

Op de foto staan juichende examenleerlingen. Velen houden hun handen omhoog. De bewuste leerling houdt op dat moment zijn rechterarm gestrekt. Dit werd op Twitter in verband gebracht met de nazigroet, waarna de Telegraaf er uitgebreid over berichtte. 

Omdat wij op onze school wederzijds respect en sociale veiligheid van groot belang vinden, nodigden wij de leerling en zijn ouders uit voor een tweetal gesprekken. Puur om helder te krijgen wat er was gebeurd. Uit dit gesprek is duidelijk gebleken dat er bij hen op geen enkele wijze sprake is van sympathieën die niet bij onze school passen. De foto is een ongelukkige momentopname. Het had net zo goed andere leerlingen kunnen overkomen.

De impact van deze berichtgeving op de betreffende leerling en zijn ouders is groot. Dat betreuren wij zeer. Ook vinden wij het spijtig dat een feestelijk moment met onze examenleerlingen op deze buitengewoon akelige manier in de media is gekomen.

Herman Bruins, directeur havo Winkler Prins
Ferdinand Vinke, bestuurder Winkler Prins